Den národnostních menšin 2013

V neděli 12. května proběhl na nádvoří zámku v Kuřimi nultý ročník Dne národnostních menšin.  Akci pořádala Římskokatolická farnost Kuřim ve spolupráci s městem Kuřim a jejím cílem bylo představit národní tradice a folklór jednotlivých národů, které v Kuřimi žijí. Na úvod akce vystoupily děti z kuřimských mateřských a základních škol a v průběhu odpoledne měli návštěvníci možnost poslechnout si maďarskou lidovou hudbu a ochutnat řadu národních pokrmů. Jednotlivé stánky patřily pěti národním kuchyním, vedle polské a maďarské kuchyně zde návštěvníci našli také pokrmy kuchyně arabské, ukrajinské a makedonské. Všechna jídla připravovali dobrovolníci ve svém volném čase a návštěvníci si je mohli dopřát zadarmo nebo za symbolickou cenu. 

Velmi chutná domácí jídla rychle mizela v žaludcích strávníků, kteří nakonec všechno snědli. Nejen pro ty, na které se nedostalo, přinášíme výběr receptů typických pro jednotlivé národní kuchyně, z nichž některé jste mohli na akci přímo ochutnat, a které si můžete zkusit sami připravit doma.

Poděkování patří všem, kdo se na akci podíleli, nezištně přiložili ruku k dílu a pomáhali vařit a chystat.

 

Recepty jednotlivých národnostních menšin

Tradiční maďarské recepty

Sýrové pagáče (sajtos pogácsa)

Skvělá jednohubka pro návštěvy i na cesty.

Ingredience:

500 g polohrubé mouky, 25 dkg rostlinného tuku, 1 dcl kysané smetany, 2 žloutky, 1 dl mléka, 1 rovná lžíce cukru, 1 rovná lžíce soli, 42 g droždí, 10 dkg nastrouhaného eidamu, bílky na potření

Postup:

Rozdrobíme droždí do vlažného mléka, přidáme cukr, promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse rozdrobíme tuk s prosetou moukou, vlijeme kvásek, žloutky, kysanou smetanu, osolíme a vypracujeme (nejsnáze pomocí robotu) vláčné těsto. Těsto necháme odpočívat asi 30 minut na teplém místě (nebo přes noc v ledničce). Těsto rozválíme, posypeme polovinou sýra, stočíme jako roládu, necháme 20 minut odpočinout a postup opakujeme s druhou polovinou sýra. Takto připravené těsto vyválíme na tloušťku asi 1,5 cm, ostrým nožem uděláme na povrchu mřížku, potřeme bílkem a vykrajujeme z něho pagáče – větší kolečka, placky. Pagáče skládáme na plech vyloženým pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 175 °C. Sýrové pagáče pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 14-15 minut. Upečené pagáče sundáme z plechu a můžeme podávat.

Varianty:

  • bílkem potřené pagáče posypeme strouhaným sýrem, sezamovými semínky, atd.

  • místo eidamu použijeme uzený eidam, nivu nebo jiný druh sýru

Brambory na kyselo (krumplifőzelék)

Je to levné, jednoduché jídlo pro všední dny s nespočtem variací, které v ma%darských končinách vaří všude. Připomíná hodně hustou polévku nebo brambory v bílé omáčce, které se podávají v doprovodu vajec nebo masa.

Ingredience:

1 kg brambor, 1 cibule, 2 bobkové listy, lžička cukru, 1 kysaná smetana, 3 dcl mléka, 3 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce octu, 2 lžičky soli

Postup:

Oloupeme brambory, omyjeme, nakrájíme na kostky. Přidáme celou oloupanou cibuli, bobkový list, lžičku cukru, sůl, 0,8 l vody a uvaříme brambory doměkka. V mléce rozmícháme kysanou smetanu a mouku dohladka (dělají-li se neodbytné hrudky, pomůže tyčový mixér), přilijeme k bramborám (vodu nesléváme!) a za občasného míchání přivedeme k varu a chvíli povaříme. Odstavíme z ohně, necháme krátce odpočinout a dochutíme octem (již nevaříme, jinak se smetanová směs srazí). Servírujeme v hlubokém talíři s volským okem a čerstvým chlebem.

Varianty:

  • k bramborám můžeme přidat hrst sušených hub nebo jemně nasekaný kopr

  • místo vajec přidáme maso, např. sekanou s křupavou kůrčičkou nebo krásně červený maďarský perkelt

Recepty makedonské kuchyně

Kifličky (rohlíčky z kynutého těsta)

Ingredience:

1 kg hladké mouky, 3 vejce + 1 na potření, 42 g kvasnic, 0,5 l mléka, 0,25 l oleje, 2 lžičky cukru, 1 lžička soli, sezam, 1 Hera, balkánský sýr

Postup:

Připravíme si kvásek a po vzejití smícháme s vejci, olejem, mlékem, moukou, solí a vypracujeme těsto, které necháme alespoň půl hodiny vykynout.  Pak těsto rozdělíme na 16 bochánků. Každý bochánek vyválíme na placku o průměru asi 20 cm a tu následně rozdělíme na 8 trojúhelníků. Trojúhelníky naplníme strouhaným balkánským sýrem, složíme rožky a stočíme do rohlíčku, tak aby sýr nevytekl. Necháme ještě 10 minut dokynout, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí, sezamem (případně kmínem), poklademe na plech silně namazaný Herou a pečeme na 180 °C do požadované barvy.  Na velký plech dáváme 4 řady po 8 ks, rohlíčky hodně nabudou, tak aby se neslepily.

Tavče gravče

Ingredience:

0,5 kg velkých bílých fazolí (přes noc namočit), 0,5 kg vepřového masa (dopředu uvařit), 4 cibule na vaření +2 na orestování, 2 stroužky česneku, 2 papriky červené nebo žluté, 2 rajčata, červená mletá paprika, sůl, čubrica (směs koření, kterou lze koupit), olej

Postup:

Uvařené maso nakrájíme na malé kousky. Fazole se zeleninou uvaříme do měkka. Odstraníme slupky z paprik a rajčat a spolu s cibulí rozmačkáme. Další 2 cibule nakrájíme a orestujeme do zlatova, přidáme nakrájené maso, opražíme a přidáme mletou papriku, až paprika zavoní. Potom přidáme fazole, sůl, koření a zalijeme vývarem z masa i fazolí, aby bylo vše přikryté. Dáme do trouby zapéct asi na 40 min při 180°C (je-li to řídké, zahustit trochou rozmačkaných fazolí nebo moukou, je-li to husté, přidat vývar).

Recepty polské kuchyně

Bigos

Ingredience:

200 g kvašeného zelí, 200 g hlávkového zelí, 200 g nejlépe hovězí kližky, 200 g vepřového masa nejlépe ořezaného z žeber, 100 g klobásky nejlépe uzené v bukovém kouři, domácí vepřové sádlo, červené víno, 2 šálky sušených hub, 1 velká cibule, rajský protlak, sůl, pepř, mletá paprika

Postup:

Na kostky nakrájené hovězí a vepřové maso zprudka opečeme na sádle, aby se zatáhlo. Jakmile se maso zatáhne, tak ho podlijeme vodou a vaříme, dokud nezměkne. Mezi tím si nakrájíme hlávkové zelí. Pokud je kvašené zelí dlouhé, tak ho taky pokrájíme. Kvašené a hlávkové zelí dáme společně vařit do hrnce a přidáme k nim i sušené houby. Na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli do sklovata a na ní opečeme na plátky pokrájenou klobásu. Jakmile se klobása opeče, tak ji podlijeme červeným vínem a vaříme ji tak dlouho, až se víno vyvaří. Jakmile zelí a houby změknou, tak k nim přidáme uvařené maso a opečenou klobásu. Bigos podle chuti osolíme, opepříme a přidáme mletou papriku. Nakonec přidáme protlak, ještě chvíli bigos povaříme a necháme ho do dalšího dne odležet.

Pierogi se zelím a masem

Ingredience:

1 kg hlávkového zelí, 0,5 kg mletého masa, 10 dkg vepřový bok, 1 cibule, sůl, pepř

Na těsto: 0,5 kg polohrubá mouka, 2 vejce, olej

Postup:

Zelí nakrájíme a uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Scedíme jej a nakrájíme na velmi jemné nudličky. Cibuli očistíme a nasekáme. Na oleji ji orestujeme dozlatova. Můžeme přidat i nakrájený bůček. Směs pak vmícháme do zelí. Na troše oleje podusíme mleté maso. Osolíme jej, opepříme. Když je měkké, také jej vmícháme do zelí.

 Z mouky, vejce, oleje, vlažné vody uhněteme vláčné těsto. Z těsta vyválíme tenký plát. Z něj pak vykrojíme kolečka o průměru 10 - 15 cm. Na každé kolečko dáme náplň, přeložíme a spojíme. Vzniknou tak půl kruhové polštářky. Druhá možnost je balit šátečky ze čtverců. Pierogi se zelím a masem naházíme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud neplavou. Jakmile pierogi vyplavou, necháme je ještě chvilku vařit. Pak je vyjmeme. Pierogi se zelím a masem podáváme teplé s osmaženou cibulkou či bez ní.

Recepty ukrajinské kuchyně

Ukrajinský boršč

Ingredience:

350 g hovězího (nebo libovolného) masa, 1-2 červené řepy, 1/3 – 1/2 hlávky bílého zelí (pole hustoty, kdo jak má rád), 2-3 brambory, 1 cibule, 1-2 mrkve, 1 petržel, 1 paprika, 1-2 rajče, kysaná smetana, olej, 1 lžíce octu, 1 rajčatový protlak, 2-3 stroužky česneku, cukr, sůl, mletý pepř, černý pepř, bobkový list, sekaná zelená petržel

Postup:

Do velkého hrnce dáme vařit maso a mezitím si připravíme zeleninu. Na velkém struhadle nastrouháme mrkev, červenou řepu, kořenovou petržel (nebo je lze nakrájet na tenké proužky – podle libosti), dáme je do malého kastrůlku s trochou oleje a dusíme, až jsou měkké. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli spolu s proužky čerstvé papriky nebo kapie a rajčatovým protlakem a na plátky nakrájenými rajčaty. Když maso je téměř hotové, přidáme na kostky nakrájené brambory a nakrouhané zelí. Vaříme cca 10–15 minut, až je zelí měkké, přidáme připravenou kořenovou zeleninu a směs s cibulí, paprikou a rajčatovým protlakem, potom přidáme bobkový list, černý pepř a trochu mletého, 2–3 stroužky lisovaného česneku a vaříme ještě 5–10 minut. Na konci vaření je třeba dochutit: okyselit podle chuti 1 lžící octu, osladit cukrem 1–2 lžičky podle chuti. Do každé porce pak přidáme nasekanou petržel a trochu kysané smetany.

Ukrajinské pelmeně

Ingredience:

500 g hladké mouky, 1 vejce, 250 g mletého masa, 2 stroužky česneku, zakysaná smetana, máslo, sůl, mletý pepř, ocet

Postup:

Z mouky, soli, vejce a vody vypracujeme hebké těsto, jehož konzistence se blíží lineckému. Hmotu necháme v chladu asi 30 minut odpočinout. Mezitím si připravíme náplň z mletého masa, soli, pepře a oloupaného prolisovaného česneku. Těsto rozválíme na plát o síle asi 2 mm a vykrajujeme z něj kolečka potřebné velikosti. Do středu kolečka vložíme mleté maso vytvarované do kuličky. Kolečko přehneme napůl, spojíme a rohy vzniklého půlkruhu taktéž spojíme proti sobě a vznikne nám jakýsi klobouček - pelmeň. Pelmeně vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 15 minut (pro kontrolu je lepší jeden pelmeň rozpůlit, abychom zjistili, zda je dovařený). Horké ukrajinské pelmeně servírujeme s plátkem másla a kopečkem smetany. Vynikající je též polít je navíc trochou octa a popepřit.

Recepty arabské kuchyně

Lilková pomazánka " Babaganouž "

Ingredience:

2 velké lilky, 100 g bílého jogurtu, 3 lžíce sezamového pyré Tahina (k dostání v supermarketech v odd. exotická kuchyně), 2 stroužky česneku, sůl

Postup:

Lilek rozkrojit na poloviny, propíchat a upéct v troubě - na pečícím papíru - při 200°C cca 15 - 20 min. Po vychladnutí oloupat slupku a dužinu rozmixovat v mixéru. Přidat jogurt, pyré, sůl a česnek. Nakonec pokapejte kvalitním olivovým olejem a podávejte s arabským chlebem.

Bylinkový salát " Tabbouleh"

Ingredience:

¾ hrnku bulguru (k dostání v supermarketu v oddělení zdravé výživy), bylinky: čerstvá petržel, bazalka, pažitka, máta, zelenina: rajčata, salátová okurka, cibule, 2 stroužky česneku, citrónová šťáva, olivový olej, pepř a sůl, citron a olivy na ozdobení

Postup:

3/4 hrnku bulguru dáme do větší misky a zalijeme 3/4 hrnku vařící vody. Bulgur necháme 10 minut stát, než se spaří a vsaje vodu. Nadrobno nakrájíme velkou hrst čerstvé petrželky, pažitky, bazalky a mátu. Přidáme nadrobno nakrájená zralá rajčata, salátovou okurku a cibuli. V míse smícháme bulgur, bylinky, zeleninu, přidáme 2 prolisované česneky, 1/4 hrnku citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.

Před podáváním necháme 2 hodiny odležet v ledničce. Před podáváním můžeme ozdobit - kolečky citronu a černými olivami. Výtečně se hodí ke grilovanému masu.


Den národnostních menšin 2013

DSC 9467

DSC 9467

 
DSC 9462

DSC 9462

 
DSC 9468

DSC 9468

 
DSC 9463

DSC 9463

 
DSC 9471

DSC 9471

 
DSC 9472

DSC 9472

 
DSC 9470

DSC 9470

 
DSC 9474

DSC 9474

 
DSC 9473

DSC 9473

 
DSC 9461

DSC 9461

 
DSC 9480

DSC 9480

 
DSC 9479

DSC 9479

 
DSC 9485

DSC 9485

 
DSC 9486

DSC 9486

 
DSC 9502

DSC 9502

 
DSC 9504

DSC 9504

 
DSC 9505

DSC 9505

 
DSC 9521

DSC 9521

 
DSC 9522

DSC 9522

 
DSC 9519

DSC 9519

 
DSC 9518

DSC 9518

 
 
10.1.2016 21:02:58 | přečteno 551x | Bc. Soňa Šmahelová

Fotogalerie

 
2021 © Město Kuřim
webdesign by Miroslava Kolářová Šulcová
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2021
load