Výzva hlavního hygienika Solme s rozumem

mzcr

Nadbytek soli je jedním ze zásadních faktoru pro vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku a souvisejících zdravotních komplikací, jakými jsou náhlé mozkové příhody, srdeční infarkty či osteoporóza. Konkrétní příklady z ostatních zemí EU ukazují, že při spolupráci napříč celou společností je možné příjem soli v populaci postupně snižovat.


Vzhledem k tomu, že současný příjem soli v České republice trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem a sůl nadměrně konzumují také děti, obracím se s výzvou k nastartování a následnému rozvoji soustavných aktivit na podporu zdraví a prevenci nemocí v oblasti snížení konzumace soli. Co pro to mohou jednotlivé subjekty udělat?

Školy a školská zařízení (jídelny, bufety, automaty):

- posilujte schopnosti dětí při výběru a nakládání s potravinami, včetně hodin vaření;

- zařaďte do vyučovacích hodin v prvouce, chemii nebo biologii informaci o maximálním doporučeném příjmu soli 5 g denně a potravinách, které jí obsahují nejvíce;

 - jděte příkladem, odstraňte v jídelnách slánky ze stolu (i u dospělých strávníku);

- omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;

- čtěte obaly výrobků, kolik % soli obsahují, abyste nekupovali jen „drahou sůl“ (např. směsi sušené zeleniny);

 - nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;

 - kontrolujte obsah soli v potravinách nabízených dětem ve školním bufetu nebo automatu;

 - informujte na třídních schůzkách o tom, že jste se připojili k výzvě MZ a o rizicích nadměrného solení.

Restaurace, fast-foody, provozovny hromadného stravování, jídelny ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče:

- omezte obsah soli v nabízených pokrmech;

- vždy aktivně nabízejte i nesolenou/méně slanou variantu;

- omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;

- nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;

- prezentujte, jak se snažíte sůl snižovat a jaké jsou v této oblasti vaše dlouhodobé plány;

- nabízejte vedle pitné vody více variant neslazených nápojů.

Výrobci potravin: 

- zapojte se do kampaně, podporujte snižování soli v potravinách změnou receptur;

- formulujte v této oblasti vlastní závazky a staňte se tak hnacím motorem změn.

Rodiny s dětmi:

- věnujte čas přípravě domácích pokrmů;

- vařte se svými dětmi;

- vařte z čerstvých surovin;

- omezte při vaření a jídle sůl, nahrazujte ji jinými přísadami, bylinkami.

Každý z nás:

- naučme se vyčíst obsah soli/sodíku z obalu potravin;

- mysleme na svoje stravování a udělejme si čas na přípravu jídla;

- nekupujme pečivo posypané solí;

- v restauraci žádejme méně slaná jídla.


K výzvě se připojte na www.mene-solit.cz.

Za rok budeme mít opět možnost zhodnotit, co všechno se nám v této oblasti povedlo, a naplánovat další cíle.

Těším se na spolupráci!

MUDr. Vladimír Valenta, PhD.

hlavní hygienik ČR


K výzvě se připojila i Krajská hygienická stanice JMK:

ikona souboruVýzva KHS JMK











11.3.2016 9:44:09 - aktualizováno 20.6.2016 12:23:42 | přečteno 556x | Bc. Soňa Šmahelová

Občan

 
2021 © Město Kuřim
webdesign by Miroslava Kolářová Šulcová
Publikační a redakční systém Public4u © 2000-2021
load